18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDezastrul din agricultură a scos inspectorii pe teren

Dezastrul din agricultură a scos inspectorii pe teren

Efectele dezastruoase ale secetei asupra culturilor agricole din Olt au atras atenţia Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Un inspector din cadrul Corpului de Control al ministerului se află, de miercuri, în judeţ, pentru a vedea realitatea din teren.

În prima zi, inspectorul de la MADR a mers în zona de est a judeţului, unde culturile de orz şi grâu sunt distruse în proporţie de 100%. Joi, reprezentantul ministerului a fost în zona de sud, unde situaţia nu este mai bună, iar ieri a vizitat nordul judeţului. Raportul pe care îl va întocmi după constatări va atârna greu în decizia ministerului de a declara (sau nu) judeţul zonă calamitată. Colegi de-ai săi se află în alte 13 judeţe lovite de secetă.

Peste 100 de dosare de calamităţi

Starea agriculturii la nivelul culturilor de toamnă este dramatică. Printre cele mai afectate localităţi sunt comunele Radomireşti şi Stoicăneşti, unde culturile de orz şi grâu sunt distruse. La nivelul judeţului, producţia la păioase este compromisă între 80 şi 100%. Zonele unde producţia ar putea depăşi 1.500 de kilograme la hectar sunt puţine. Până joi, peste 100 de fermieri au depus la DADR dosare de calamităţi pentru o suprafaţă totală de 35.354 de hectare. Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală nu au până în prezent o situaţie oficială a pagubelor, însă pierderile pot ajunge la ordinul sutelor de milioane de lei.

Mai puţin de o tonă la hectar

La sfârşitul săptămânii trecute, în unele zone a fost demarat recoltatul la orz. În zona Vişina au fost recoltate, până miercuri, 302 hectare (4% din suprafaţa totală cultivată cu orz), rezultând o producţie de circa 1.000 de kilograme la hectar. Specialiştii agricoli sunt pesimişti la capitolul producţie. „Pot exista şi zone unde oamenii vor avea o producţie la grâu de 1.500 de kilograme la hectar, dar astea sunt cazuri fericite, extrem de rare şi pe suprafeţe foarte mici. Îmi este greu acum să dau o medie a producţiei la grâu. Cred că foarte mulţi producători agricoli vor scoate sub o tonă la hectar. Ne bucurăm însă că Ministerul Agriculturii a trimis un reprezentant să evalueze situaţia în judeţ“, a precizat Dumitru Niculescu, directorul DADR.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS